Sleutelbeen.com Betrouwbare medische informatie

AC luxatie

Soms breekt het sleutelbeen niet, maar raken de banden hieronder beschadigd, evenals het verbindingskapsel naar de schouder. Hierdoor veert het sleutelbeen omhoog en kan het als een pianotoets ingedrukt worden. Hoewel het er vreemd uitziet in het begin zijn de klachten vaak snel over en zakt het sleutelbeen weer een klein beetje in de tijd wanneer de scheur zich weer herstelt

ac

Behandelingen


Hoe meer banden er scheuren, hoe hoger het sleutelbeen komt te staan. Dit zegt echter niets over de ernst hiervan. De meeste AC-luxaties kunnen behandeld worden door een mitella en pijnstillers. Wat dan resteert is een bobbeltje aan het uiteinde van het sleutelbeen. De meeste patiënten ervaren hier geen hinder van.

De behandeling bestaat uit 1 week mitella en pijnstilling, gevolgd door 2 weken 'pendeloefeningen' met een sling. Hierna mag voorzichtig onbelast verder geoefend worden. Na 4 tot 6 weken zijn de banden weer hersteld.

Wanneer echter de verplaatsing dusdanig is dat de schouder hierin 'verhaakt', is het soms wel nodig om deze verbinding(en) operatief te herstellen. Dit kan door:
  • een metalen plaat die tijdelijk (3-5 maanden) het sleutelbeen op zijn plek houdt. Het nadeel is dat de plaat weer verwijderd moet worden om irritatie aan het schoudergewricht te voorkomen
  • een kunstmatige band in te hechten, die de functie van de gescheurde kapsels overneemt

Herstel


Het herstel na de mitella behandeling duurt 4 tot 6 weken. Na 3 maanden zijn patiënten weer volledig qua kracht en souplesse weer op hun oude niveau. Na het operatieve herstel kan iets sneller geoefend worden en mag gedurende 6 weken de schouder bewogen worden. Na 6 weken mag voorzichtig weer de kracht opgebouwd worden.