Sleutelbeen.com Betrouwbare medische informatie

Sleutelbeenbreuken

Het sleutelbeen, ook wel de clavicula genoemd, is een van de meest gebroken botten die we op de Spoedeisende Hulp zien. Door de uitgestrekte arm wordt de kracht opgevangen en overgebracht naar het sleutelbeen die daarop breekt. In zeldzame gevallen breekt het sleutelbeen door een directe klap hierop.

Het sleutelbeen verbindt het borstbeen met de schouder en heeft verschillende functies: enerzijds biedt het bescherming aan belangrijke zenuwen en vaten, anderzijds is het een stevig bot waar verschillende spieren kunnen aanhechten.

Het sleutelbeen breekt meestal in het midden of aan het uiteinde, net boven de schouder. Het kan ook voorkomen dat het sleutelbeen zelf niet breekt, maar wel de aanhechtingen rondom de schouder scheuren. We spreken dan van een acromio-claviculaire luxatie (AC-luxatie). Hierbij ontstaat een bobbel aan het uiteinde van het sleutelbeen, die in grootte kan wisselen. Hoe meer banden rondom het sleutelbeen scheuren, hoe hoger deze komt te staan.

Ernst en prognose


De meeste sleutelbeenbreuken hebben de neiging uit zichzelf goed en stevig te genezen. Bij kinderen geneest het sleutelbeen vrijwel altijd volledig en snel zonder restproblemen. Wanneer een sleutelbeenbreuk optreedt bij babies rondom de bevalling, geneest deze zelfs binnen een aantal dagen!

De genezing hangt af van de volgende factoren:
  • Leeftijd van de patient
  • Onderliggende ziekten van de patient (reuma, diabetes)
  • Of de patient rookt of drugs gebruikt
  • Of er geen bijkomende wonden zijn van de breuk
  • Of de twee botdelen goed onderling contact maken of niet